Enlightened Living

We’re delighted to say that work is now complete on this elegant Grade II listed 17th century house which sits in the Cambridgeshire village of Offord D’Arcy.
Our clients had seen the transformation we gave The English Listed shop at 17 West Street and wanted to recreate a similar contemporary yet timeless ‘fill-in’ extension to the side of their house, leading immediately off the kitchen.  They were keen to maximise the views and access to their lovely garden and create a light and airy space to be used as a sociable living space and for cosy evenings in, so our architectural team designed a flat-roofed extension, that not only enhances the original period building but which also satisfied the stringent regulations from the local planning authority for listed buildings.
Having agreed the design, we also obtained full Listed Building Consent for our client, and brought the project to life using our incredibly realistic 3D visualisation service, allowing us to bring the plans to life before building even commenced.

Mood Boards and 3D Visualisations
We built the extension using a steel frame which allowed us to achieve better sight lines. This also meant that the new structure remains flexible to the original building, without damaging the structural integrity of the main house.  In effect, the individual buildings remain relatively independent and can ‘flex’ at their own will.  All the joinery, including the huge glazed sliding garden doors were designed and built in-house from accoya which comes with a 50 year guarantee and all doors and windows were treble glazed for maximise thermal efficiency and optimum u-values.  The flat roof is beautifully leaded in keeping with the period building with the appropriate coded lead as regulated by the LSA (Lead Sheet Association) and topped off with a beautifully executed glass roof lanterns.
Internally, the two new spaces created can both benefit from a doublesided fireplace, framed with a Crittal fire surround and finished on both sides by 10mm polished glass, housing a ribbon ethanol flue-less fire, Our interior designers specified the interior from some of our favourite suppliers; a beautiful Mandarin Stone tiled floor runs throughout the new space, and walls are painted in the beautifully matt Little Green Paint Company range of paints.
We’re delighted to once again showcase two of exclusive partners;  Nosta light fittings and and Dauby handmade ironmongery have been specified throughout the space.  Finally, we chose warm and light, characterful sandstone paving for the landscaping.
We’re delighted with the results and wish our clients a really happy future enjoying their new space.
 Before images